Bepaling van de
levensduur a.d.h.v.
de S.W.P. berekening

Geen enkele machine heeft een oneindige levensduur. Fabrikanten van takels zijn dan ook verplicht om de theoretische gebruiksduur (Safe Working Period) te vermelden in elke handleiding. Na het verlopen van deze gebruiksduur moeten takels volledig gecontroleerd worden.

De FEM-indeling

Elke takel is voor een specifieke toepassing berekend en ontworpen voor een bepaald aantal hijscycli en hijssuren. Het aantal uren wordt uitgedrukt door de FEM-indeling, een indeling die gehanteerd wordt door de FEM (de Europese Federatie van Kraan- en takelfabrikanten). De FEM-indeling wordt voornamelijk gebaseerd op de verwachte gemiddelde belasting in combinatie met de verwachte gemiddelde dagelijkse gebruiksduur. Zo kan een takel met FEM-classificatie FEM 3m een nominale last 3200 uur hijsen maar zodra de limiet van 3200 uur bereikt is, moet de takel vervangen worden of een algemene revisie ondergaan.

Het resterende theoretische potentieel van de takel zal dus uitgeput raken naarmate je er langer mee werkt. Om te garanderen dat de veiligheid van de takel bewaard blijft en dat geen enkel niet zichtbaar onderdeel tijdens het onderhoud zijn theoretische levensduur overschrijdt, moet de S.W.P. berekening minstens één keer per jaar uitgevoerd en vastgelegd worden.

De S.W.P. berekening

De berekening van de resterende levensduur (S.W.P. berekening) gebeurt in 3 stappen:

– Gegevensverzameling: alle beschikbare gegevens worden verzameld. Dit gebeurt ofwel samen met de klant, op basis van de ons versterkte gegevens (gehesen lasten, gemiddelde hijscylci …), ofwel door de gegevens van de takel af te lezen indien deze uitgerust is met een lasttotalisator. Beide kunnen ook gecombineerd worden indien de takel is uitgerust met een urenteller.

– Berekening: a.d.h.v. gespecialiseerde software kan de berekening uitgevoerd worden. Deze software dient ook als database voor het vastleggen van de kenmerken van de takel en de gegevens van de vorige berekeningen.

– Rapport: zodra de berekening is afgerond, ontvangt de klant een rapport met alle technische gegevens, de belastingsgegevens van de installatie, de berekening en het resultaat. Het rapport geeft ook aan hoeveel jaar het hefsysteem kan blijven werken (op voorwaarde dat de belasting hetzelfde blijft).

Heeft de installatie zijn levensduur bereikt of overschreden? Dan moet het meteen buiten gebruik gesteld worden om het risico op incidenten te voorkomen. De installatie kan dan buiten gebruik gelaten worden, vervangen worden door een nieuwe installatie of er kan een bedrijf aangesteld worden om de installatie te onderwerpen aan een algemene revisie.

Contact

Een vraag? Of wens je meer informatie?